Preskočiť na obsah

TJ Tatran

Futbal

Muži

Tréner: František Komžík
Vedúci družstva: Marek Nechala
Masér: Jozef Fábry

Súťaž: Majstrovstvo oblasti
Zväz: Oblastný futbalový zväz Prievidza (http://www.oblfzprievidza.sk

Dorast

Tréner: Marián Žiak

Vedúci družstva: Ľubomír Tonhajzer
Súťaž: I. trieda PD
Zväz: Oblastný futbalový zväz Prievidza (http://www.oblfzprievidza.sk)

Žiaci

Tréneri: Juraj Šimo, Tadeáš Nechala

Súťaž: III. liga

Zväz: Západoslovenský futbalový zväz (http://www.zsfz.sk/)

Stolnotenisový oddiel

Čo sa týka histórie, už v roku 1942 bol v hornej škole usporiadaný zápas v stolnom tenise. Správa o jeho konaní bola oznámená miestnym bubeníkom. V septembri 1948 bola sprevádzkovaná stredná škola. V nej počas prestávok i po vyučovaní predvádali svoje športové umenie pani učiteľka Feješová a pán farár Hrmo. Z toho sa čosi nachytalo i na žiakov. V roku 1955 v pohostinstve, neskoršej kinosále, bol v hlučnom prostredí usporiadaný prvý obecný verejný turnaj v stolnom tenise. Víťazom sa stal Ľudovít Mikula. Po nesmelých začiatkoch sa aktéri tohto športu presťahovali do Osvetovej besedy. Od roku 1964 družstvo hralo okresnú súťaž. Hrávalo sa v nedeľu v dopoludňajších hodinách. Cestovalo sa verejnými dopravnými prostriedkami. I z toho dôvodu účinkovanie Kamenca v súťažiach malo obmedzenú životnosť. Podmienky pre rozvoj hry sa zlepšili vybudovaním základnej školy v roku 1971. A tak došlo k súťažnému oživeniu v roku 1976, neskôr v roku 1982. V súťažiach hrávalo družstvo žiakov, ale aj dospelých pod vedením trénerov p. Emila Mikulu a Karola Gajdoša – učiteľa ZŠ. Bývalí odchovanci hrajú ešte dnes vo vyšších súťažiach III., IV. ligy.

Po dlhšej pauze sa oddiel v roku 2007 prihlásil do súťaže VI. ligy okresu Prievidza – muži. V ročníku 2011/12 postúpilo mužstvo „A“ do V. ligy okresu Partizánske, Bánovce n. B., Trenčín.

V sezóne 2013/2014 našu obec reprezentujú dve mužstvá v dvoch súťažiach a to mužstvo „A“, ktoré  hrá 5 ligu OSST Partizánske a družstvo „B“, hrá 6 ligu OSST Prievidza. Aktuálne výsledky jednotlivých zápasov bývajú uverejnené v týždenníku MY Hornonitrianske noviny (Prieboj). Podrobnejšie výsledky družstiev, ale aj jednotlivcov sú zverejnené na internetovej stránke www.pinec.info

Hracia miestnosť pre majstrovské zápasy aj pre tréning je telocvičňa základnej školy v Kamenci pod Vtáčnikom. Tréningy bývajú každý utorok a štvrtok vždy od 17-tej do 19-tej.

Majstrovské zápasy každú sobotu, každú druhu na domácej pôde a to:

Družstvo B o 13:30

Družstvo A o 16:00

Súpiska mužstva A a B pre sezónu 2013/2014

1. Stančiak Juraj  9. Jánoška Ľubomír
2. Bajzík Ján10. Gunišová Zdenka
3. Michalovič Juraj11.Ďurta Jaroslav
4. Barta František (hosťovanie)12. Mikula Emil
5. Rendek Miloš (hosťovanie)13. Hudec Marian
6. Janovič Ľubomír14. Šimorka Libor
7. Lauš Vladimír15. Gabriel Tomáš
8. Benko Marián16. Molnár Zsolt

Vedúci „A“ mužstva: Michalovič Juraj

Vedúci „B“ mužstva: Gunišová Zdenka, mail: zdenka1073@azet.sk

Šach

Zodpovedný: Milan Fábry

Počet členov: 10

Predpokladá sa, že šach v medzivojnovom období priniesli do obce učitelia, prípadne študenti študujúci na stredných školách. V päťdesiatych rokoch sa v Kamenci začalo hrať súťažne. Pre účasť v súťaži v rámci okresu bolo potrebné obsadiť sedem šachovníc, včetne jednej ženskej. Pamätný bol najmä zápas v Prievidzi, ktorý po dlhotrvajúcom boji vyhrali domáci v pomere 4:3. Kamenčiansky šach sa dostal do útlmu. Družstvo sa prihlásilo do okresnej súťaže až v roku 1963 a zotrvalo v nej štyri súťažné ročníky.

Za znovuzrodenie oddielu sa datuje rok 1987. Po vyše 20-tich rokoch hráči šachového oddielu nastúpili k pamätnému majstrovskému zápasu v Sebedraží. Podľahli 3:2, hoci mali blízko k víťazstvu. Ukázalo sa, že nová generácia je schopná úspešne pokračovať v tradícii svojich predchodcov. Pri dvanástich družstvách skončila v polovici súťažného poľa.Hlavný podiel na obnovení činnosti mali dvaja šachoví nadšenci, ktorí držia šach v obci nad vodou doteraz, a to PhDr. Jozef Žiško a Milan Fábry ml.

Udaný trend pokračoval do polovice 90-tych rokov. V ročníku 1995/96 Tatran siahal po prvenstve. Predbehla ho posilnená handlovská rezerva. Nedostatok hráčov, prípadne ich zaneprázdnenie často spôsobovalo absencie. Družstvá nastupovali nekompletné, oslabené. Prejavilo sa to zánikom viacerých oddielov. Uvedená skutočnosť pomohla Tatranu v roku 2000 postúpiť do V. ligy a od sezóny 2004/2005 je náš šachový oddiel účastníkom IV. ligy v rámci kraja, kde pôsobí dodnes. Je to posledná súťaž, kde sa hrá na piatich šachovniciach, vyššie súťaže už majú stanovený počet 8 hráčov v zápase.

Spomenúť možno aj fakt, že Jozef Žiško bol ako vyučujúci na Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi vedúcim šachového družstva školy, ktoré pod jeho vedením získalo 6-krát 1. miesto na Slovensku v rámci stredoškolských šachových hier a rad ďalších úspechov. Hráči boli väčšinou členovia ŠO Baník Prievidza, ale bez jeho vedenia by zďaleka toľko nedosiahli.

Šachový oddiel v obci Kamenec pod Vtáčnikom každoročne poriada šachový turnaj o majstra obce.

Lyžiarsky oddiel

Z histórie

Lyžiarsky nadšenec Jozef Rybár rozmýšľal nad tým, ako obec zviditeľniť v lyžiarskom športe a dopriať ľuďom vychutnávať krásu tohto športu. Za podpory vedenia TJ Tatran bol v roku 1978 zakúpený v Transporte Chrudim vlek a umiestnený v lokalite Pitvory v katastrálnom území Bystričany. Pri jeho budovaní bola odlesnená časť zjazdovky, buldozérom zrovnaný terén, odstránené pne, vykopaná ryha pre dva elektrické káble z amfiteátra v dĺžke 900 metrov. Priviezli sa unimobunky slúžiace na skladové účely aj poskytnutie prvej pomoci. Slávnostné otvorenie lyžiarskeho vleku sa uskutočnilo 4. februára 1979. V ten deň sa uskutočnila aj okresná liga mládeže. Hneď po uvedení vleku do prevádzky bol pod odborným vedením uskutočnený lyžiarsky kurz žiakov 1. až 5. ročníka.

V priaznivom zimnom počasí, pri dostatku snehu, sa uskutočňovali lyžiarske kurzy nielen pre domácich žiakov. Zúčastňovali sa ich školy z Bystričian, Zemianskych Kostolian, Diviak nad Nitricou a ďalšie.

Po čase sa o zariadenie začal zaujímať Viliam Jánoška. So svojou partiou sa postaral o dvojnásobné predĺženie zjazdovky, výmeny technického zariadenia a vybudovanie čajovne. Na výročnej schôdzi TJ Tatran konanej 1. marca 2008 sa stal predsedom lyžiarskeho oddielu Viktor Kiripolský. S novými členmi výboru lyžiarskeho oddielu prevzal starostlivosť o vlek.

V súčasnosti má lyžiarsky oddiel 20 stálych členov, ktorí sa podľa svojich možností zapájajú do chodu.

Vzhľadom na nevhodné klimatické podmienky, lyžiarsky vlek počas posledných zimných sezón nebol vôbec spustený. Ale aj napriek zlej finančnej situácií je potrebné platiť urbariátu Bystričany a kosenie celej plochy vleku a za elektriku. Pravidelne sa v priebehu roka členovia zúčastňujú brigád na odstránenie prípadných technických porúch, zhadzovanie kotví, odstraňovanie pokosenej trávy z trate.

V lete 2011 bol lyžiarsky oddiel osovený skupinkou nadšencov horského bicyklovania. Tí si vytvorili vlastnú trať s prekážkami v ľavej časti vleku. Postupne chcú s úpravami pokračovať a naplno využívať nielen trať, ale i zariadenie vleku.

Lyžiarsky vlek

Lyžiarsky vlek sa nachádza neďaleko obce (cca 3 km), stupeň obtiažnosti 1, vhodný pre začiatočníkov, dĺžka 700 m.

Vedúcim lyžiarskeho vleku je Viktor KIRIPOLSKÝ.

Telefón: 0905 692 917